Mrożenie żywności
Przewożenie nietrwałych towarów spożywczych wymaga dysponowania odpowiednim pojazdem i musi być to pojazd dostosowany do potrzeb takich towarów. Żywność nietrwała bardzo szybko ulegająca zepsuciu i na nieszczęście jest bardzo wymagająca pod kątem warunków przewożenia. Jeżeli już transportujemy ją nieodpowiednio, to szybko może ulec zepsuciu.
Podczas dostaw do sklepów wykorzystuje się specjalne samochody chłodnie wyposażone w agregaty chłodnicze. Podczas przechowywania produktów spożywczych jednakże stosuje się chłodnie i mroźnie, czyli wielkie lodówki i wielkie zamrażarki, w których można przewozić produkty spożywcze i przechowywać je przez konkretny czas w tak dobrym stanie, żeby nie uległy zepsuciu. Chłodnie mroźnie są dużymi urządzeniami wyposażonymi w agregaty chłodnicze. Agregaty te działają w taki sposób, żeby zapewniać odpowiednią temperaturę. W współzależności od ustawień temperatura ta może wynosić zaledwie kilka stopni Celsjusza albo może być to temperatura ujemna, a wtedy przechowywane produkty spożywcze ulegną zamrożeniu i przechowywaniu przez zdecydowanie dłuższy czas. Dzisiaj przyszłościowe chłodnie i nowoczesne mroźnie umożliwiają faktycznie długie przechowywanie żywności, co znacząco zwiększa jej przydatność do zastosowania. Nowoczesne agregaty dbają o to, aby bez względu na warunki we wnętrzu zachowana została konkretna temperatura. Agregaty są na tyle innowacyjne, że pilnują temperatury stale. Jeżeli na dworze temperatura wzrośnie, to komora chłodnicza sprzedaż wciąż będzie utrzymywała zadaną niską temperaturę.
Źródło informacji: komory szokowego mrożenia.