Święto pączków

Pączki nie są wypiekiem, który każdy potrafi zrobić. W tym przypadku powinno się nie wyłącznie dysponować dobrym przepisem, niemniej jednak i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono więc w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie zawsze jest banalnie łatwe. Okazuje się bowiem ze, aby upiec pączki na tłusty czwartek, trzeba rozrobić drożdże w mleku o stosownej temperaturze. Ta nie może być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie może też być za zimne, bo przez to drożdże również nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest łatwe i zwykle wynika ono z kwalifikacji i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie posiadają z tym najmniejszego problemu. One w dużej liczbie przypadków także na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie posiada dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo ważne jest też jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest zwykłe. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je trzeba bardzo długo, zanim przybierze odpowiednia konsystencje. W przyszłości takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to łatwe. Dlatego kilka osób, dosłownie te, które potrafią piec, w wielu sytuacjach kupują pączki gotowe. Kiedy pączek ma swoje święto i oni preferują posiadać chwile dla siebie. Kiedy kupią pączki w sklepie mają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Sprawdź tutaj: Tłusty czwartek.