Długie przechowywanie żywności
Mrożenie jest od lat bezwzględnie odpowiednim sposobem na utrwalenie żywności. Oczywiście działa sporo metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, niemniej jednak żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność głównie suszono.
Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych produktów spożywczych. W przyszłości stosowano solenie oraz naturalne zamrażanie w takich ustaleniach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się natomiast o wiele bardziej intuicyjne. W tym momencie możemy przechowywać produkty spożywcze nawet przez czas kilku miesięcy lub dosłownie rok bez obawy o to, że się zepsują lub ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i stosuje się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Metoda ta umożliwia bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co sprawia, że czas potrzebny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co a przy tym ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Obecnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie stosuje się również szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają bajecznie ważną funkcję i w tej chwili nawet nie wyobrażamy sobie życia bez takowych urządzeń.
Sprawdź: używane kontenery chłodnicze.