Jak zrobiłem orzechowe masło

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nie od dzisiaj wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe i niebywale potrzebne w naszej diecie. Dostarczają organizmowi tak zwany zdrowy tłuszcz, czyli ten jednonienasycony. Mają mnóstwo witamin, między innymi witaminę E, a także miedź, błonnik, magnez.

Działają również na cholesterol z ogromnym skutkiem go obniżając, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko chorób serca. Ze względu na dużą ilość białka są na prawdę często wybierane przez wegetarian. Można je jeść ze wszystkim, dodawać do sałatek, mięsa, jogurtów. Bardzo ważne są w diecie zwłaszcza dzieci. Korzystnie wpływają na myślenie, naukę i rozwój, oraz u kobiet ponieważ korzystnie wpływają na cerę.

Niedawno niezwykle popularne stało się masło orzechowe. Szczególnie w gronie dietetyków a także na fit blogach. Nie jest to jednakże nic innego jak zblendowane zdrowe orzechy w słoiku. Natomiast często można spotkać masło orzechowe z niepotrzebnymi dodatkami, przykładowo z ogromną ilością soli, co sprawia że masło orzechowe nie jest już takie zdrowe. Trzeba pamiętać by w każdej chwili sprawdzać skład, ponieważ to czyste masło orzechowe jest głównie bardzo smaczne i bez wątpienia bardzo zdrowe. Dodawane do owsianek, placków, a wręcz kanapek zdobyło serce wielu osób, a zwłaszcza ich podniebień. Co jeżeli już nie można znaleźć go na półce w sklepie albo o ile są tam tylko te których jeść się nie powinno? Warto zrobić domowe masło orzechowe! Brzmi jak coś niewykonalnego? Nic z owych rzeczy. Wystarczą do tego nasze orzechy i mocny blender (warto robić przerwy aby się nie przegrzał ). Odpowiednią ilość orzechów, najlepiej ziemnych niesolonych zblendować na gęstą masę z odrobiną soli do smaku. Masa może być gładka lub o ile ktoś lubi z kawałkami orzechów. Masło przekładamy do słoika i smacznego! Można chwalić się domowym masłem orzechowym oraz wyśmienitym zdrowiem.
Polecana strona: przepis na masło orzechowe.